Meisjesslaapgebouw is overbevolkt

Hallo hallo,

Alweer een update uit het deze keer zonneige en bloedhete maar heerlijke Afrika. Even wat rust en tijd voor mezelf achter de computer. Ben nml van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat bezig en dan is het weleens lekker om geen blerende kids achter je aan te hebben. School is weer begonnen en dat is te merken. ten eerste zijn er zoveel nieuwe kinderen dat we niet genoeg plek hebben om ze onder te brengen. Er zijn niet genoeg bedden en het meisjesslaapgebouw staat op exploderen zoveel meiden slapen erin. Mijn jongens slapen op de grond omdat er niet genoeg bedden zijn en omdat er gewoon te weinig geld is om al deze dingen in een keer aan te schaffen.
Dit trimester heb ik zo’n 40 ondeugende jongetjes die me de eerste paar dagen al tot waanzin dreven. Echt waar deze jongens halen het bloed onder je nagels vandaan en ik wil ze soms heel graag een heerlijke dreun verkopen. Maar ach dan lachen ze lief naar me en dan smelt mijn hartje….
Er zijn twee nieuwe vrijwillgers gearriveerd Sam en Karen allbei uit Nieuw Zeeland. Ik kan supergoed met Karen opschieten en zij vind Frank ook zo’n bijzonder jongetje dat ze heeft aangeboden om de andere helft van zijn school- en onkosten te betalen. Dus we hebben nu een gezellig co-ouderschap. ‘s Avonds zitten we gezellig aan het bier en maken plannen voor een backpackers- en een koffieshop in Nieuw Zeeland (lekker ver weg!) Karen is ook lekker georganiseerd en opgeruimd dus dat komt goed uit. Hebben vorige week het kantoor uitgemest maar zijn nog steeds niet klaar. Het is ongeloofelijk hoeveel troep ze hier bewaren. Wij niets zeggen en alle papiertjes lekker op de brandstapel gegooid (wat niet weet, wat niet deert).

Met Frank gaat het heel goed. Zijn wonden helen goed en hij is een vrolijke jongen. Vorige week schooluniform aangeschaft. Frank in uniform gehesen en hij met een big smile naar zijn eerste les. Helemaal uitgeput natuurlijk aan het eind van de dag maar hij vind het geweldig. En volgens mij is Frank ook best een ondeugend jongetje dus moeten we hem wel een beetje in het gareel houden en niet teveel verwennen (wat ik dus wel doe). Gister hadden we disco (je weet wel met die megaspeakers) op school. Frank helemaal uit z’n dak. Danst lekker als een pinguin met die armen(lekker dik in het verband) maar had het super naar zijn zin (Karen en ik natuurlijk traantje weggepinkt omdat we zo trots waren). Hij heeft nog een hele lange weg te gaan, maar ik denk dat het wel goed komt. Ben bezig om de vader achter slot en grendel te krijgen want deze mega eikel verdiend het niet om vrij rond te lopen.
Tegenwoordig verschonen Rose en ik Frank zelf twee keer in de week. Eindelijk kunnen Rose en ik onze geweldige zustertalenten uitvoeren. Wij grappen nml altijd dat wij hele goede zusters zijn en als iemand een pijntje heeft verzoeken wij deze patient vriendelijk om op de eettafel te gaan liggen zodat wij hem met onze messen en vorken (soms ook lepels) kunnen helpen. We hebben verschillende andere instrumenten zoals een hamer (voor de narcose) en een schroevendraaier (om gebroken botten weer aan elkaar te schroeven) en niet te vergeten naald en draad voor de hechtingen (bedankt iedereen die een naaisetje heeft opgestuurd, het wordt goed gebruikt!)
Voor Frank tover ik mijn kleine kamertje om in een dokterskamertje en wij staan daar dan heerlijk met onze steriele handschoentjes zustertje te spelen. Ben dan helemaal in mijn element. Rose is de hoofdzuster die doet al het schoonmaak en pus werk. En ik prepareer alle gaasjes, zalfjes en pleisters. Hele onderneming natuurlijk en het jong heeft zoveel pijn dat ie voor 2 uur de hele school bij elkaar schreeuwt. Iedereen is dan erg nieuwsgierig wat er gebeurd maar gelukkig hebben we Ryon die we als onze bodyguard voor de deur zetten met een stok om zo alle kinderen weg te jagen die stiekem willen kijken wat er gebeurd. Hij roept dan ” Ik ga jullie opeten” en de kinderen rennen dan bang maar lachend weg. Het is een hoop werk maar het lichaampje van Frank is echt aan het helen en als je m dan met een grote glimlach op het schoolterrein ziet lopen dan geeft het mij heel veel voldoening…..

Met baby Babirie ook alles goed. Heb van de week een foto van haar met haar tweelingzusje gezien. Onbegrijpelijk dat het andere kleine hummeltje gestorven is. Hoe kan je nou niet van zo’n schattig, lief dreumeltje houden? Anyway tweelingen zijn hier heel speciaal en als je ze niet goed behandeld kunnen ze je vervloeken. Er moeten allemaal speciale rituelen met kruiden en spreuken worden uitgevoerd anders kan er van alles en nog wat gebeuren. We gaan daar binnenkort achteraan lijkt me allemaal erg interessant.

Ben nog steeds vaste klant in het ziekenhuis ondanks dat we nu onze eigen praktijk hebben geopend. Kwam van de week een jongetje binnen met letterlijk gaten in zijn lichaam. Soms heb je weleens een gaatje in je trui onder je arm…Hij had letterlijk zo’n gat van huid. Idioot en verschrikkelijk om te zien. Je kijkt zo in z’n lichaampje naar binnen. Had grote gaten in zijn hoofd en op zijn buik en been. En stinken dat het deed. Bleek tuberculose te zijn en hij is ook nog eens HIV positief. Schat van een jongetje, Pinto is zijn naam. Pinto is gebracht door zijn grootmoeder die voor 20 andere wezen zorgt, echt dramatisch! Schatje stierf van de pijn maar heeft de schoonmaakbeurt goed doorstaan en het gaat nu goed met hem. Arme grootmoedertje nul geld dus ik weer lekker geshopt op de tweedehands markt. Stoofje gekocht zodat ze kunnen eten en wat lakens en voedsel. Was erg onder de indruk en ga nu regelmatig op bezoek om wat lekkers te brengen en om te kijken hoe het gaat……

Ben gelukig nog niet ziek geweest en heb ook nog geen lekkere Afrikaan met bolle negerbillen ontmoet…. Oja en ben vanaf vandaag de nieuwe coordinator van de school. Moet dus alle nieuwe vrijwilligers mailen enzo en ze alles vertellen over de school. Is veel werk en ben een beetje onzeker of ik het kan maar ik ga het gewoon proberen. Zou er graag een wijntje op willen drinken maar helaas hier geen lekker wit wijntje in de buurt te vinden. Staat altijd goed op mijn CV en ik zal er veel van leren (op computergebied vooral).
Ik sponsor op dit moment drie kinderen. dat betekent dat ik hun schoolgeld betaal zodat ze een goede educatie krijgen en dus kans hebben op een betere toekomst.
En om even verder te gaan op het onderwerp geld………Het zou geweldig zijn als sommigen van jullie die dit lezen een kind willen sponsoren. Donaties zijn natuurlijk ook nog steeds van harte welkom. Geld is hard nodig en omdat ik hier ben kan ik ook laten zien wat ermee gedaan word. Misschien op het werk een inzamelingsactie houden of met collega’s en/of vrienden een kind sponsoren. Ik beloof jullie dat het geld goed gebruikt word en hou jullie natuurlijk op de hoogte van het welzijn van het kind.

Ben ook op zoek naar mensen die een oude laptop hebben en die niet meer gebruiken. Misschien kunnen jullie een beetje rondvragen want een laptop zou geweldig zijn. De administratie op de school is een drama en een exelletje zou geen luxe zijn. We willen uiteindelijk met zonneenergie gaan werken (gelukkig schijnt de zon weer), want dat is stukken goedkoper dan de benzinedrinkende generator die meer kapot is dan dat ie werkt en natuurlijk beter voor het milieu.

Ja dat was het dan geloof ik wel. Beetje saai deze keer he? Zal op zoek gaan naar wat meer avontuur zodat je de volgende keer op het puntje van je stoel van de spanning zit. Eindelijk weer zon dus benen bloot en lekker bijbruinen tijdens het toekijken naar alle heerlijke, bruine negerbilletjes van mijn jongens als ze moeten badderen. Wordt heerlijk lek geprikt door de muggen en mijn tenen zijn het doelwit van jigger vliegen die overal eitjes leggen. Grote teen is half dor door enorme blaar+ontsteking+ muggenbeet op dezelfde plek…maar kan gelukkig de amputatie zelf uitvoeren (scheelt weer in de kosten). Vind het nog steeds heerlijk hier en geniet van het zorgen voor de kinderen.
Ik stuur iedereen een hele dikke kus en veel liefs. Blijf vooral kaartjes en brieven sturen want het is altijd weer spannend wat ik op het postkantoor vind!

Welabah…
Kim