Als om 5 uur het wekkertje afgaat.

Hallo allemaal,

Alles ok hier….Heb mijn matras verhuisd naar het nieuwe slaapgebouw van de jongens en ben sinds die tijd nogal moe……..Dat komt vooral omdat de jongens om 5 uur opstaan omdat ze om 6uur in de klas moeten zitten. En aangezien de jongens nogal treuzelen en het allemaal niet zo nauw nemen, voel ik mij als ‘matron’ verplicht een oogje in het zeil te houden. Dus om 5 uur gaat het wekkertje. Probeer alle jongens wakker te schudden om ze daarna zo snel mogelijk uit het gebouwtje te schoppen. Ik zelf ga dan (in pyama) mee de klas in om de docent te controlen op het slaan van de kinderen. Het ritueel herhaalt zich dan weer voor de volgende groep.
Zo rond 8 uur ga ik mezelf dan maar eens wassen en aankleden om daarna het gebouw lekker te laten luchten.

Het stinkt nogal na zo’n nachtje, vooral naar plas. Veel jongens plassen nog in bed. Dit kwam in het begin vooral omdat ze bang waren. Er was nog geen begeleiding voor het gebouw en de jongens vertellen elkaar over de ‘nightdancer’ een soort boogyman die je ‘s nachts wakker maakt en aan je bed schud en je bang maakt. Dus geen van de jongens durfde naar buiten om te plassen. Resultaat: vieze, stinkende matrassen die elke dag (als het niet regent en dat doet het de laatste tijd elke dag) buiten worden gehangen om te drogen. Het heeft allemaal dus weinig effect.
Zet tegenwoordig een teiltje neer met een lampje. Vanaf 3uur ‘s nachts is het een komen en gaan van jongetjes die nodig moeten plassen. Het is wel komisch hoor…….De eerste nacht was een drama, er was geen lampje dus ‘s ochtends was een grote plas op de vloer. Ze hadden er heerlijk naast gemikt met hun slaapkoppies.
We verwachten natuurlijk wel een verbetering de komende tijd.

Wassen is ook een drama. Deze jongetjes willen helemaal niet schoon zijn en het kost me ongeveer 3 uur om achter ze aan te lopen en ze eindelijk tot het pakken van water en zeep te krijgen. Dan zijn we er nog niet want dat zegt helemaal niet dat ze zich gaan wassen. Staan gezellig met elkaar te praten en hebben veel lol, maar daar worden ze niet schoon van….

Dus sta ik ze stiekem te bespieden vanuit het raam en moet dan wel lachen, totdat ze me door krijgen en beginnen te gillen, Snel proberen ze hun lichaam te bedekken want ze denken vast dat ik nog nooit een naakte man heb gezien (!!!!) Uiteindelijk zijn we dan zover, schoon en klaar om te eten om daarna weer lekker te spelen en weer vies te worden.

Voor de rest alles z’n gangetje. Met auntie Fausta en twee heerlijke, schattige meisjes op de boda boda naar de zuster gescheurd. Tussen de koeien en de weilanden door kwamen we aan bij een huisje. Daar kwam de dokter (jongen van amper 18).
Een van de meisjes was erg verbrand….Even met een niet gesteriliseerd schaartje (volgens mij zaten er nog resten aan van de vorige patient) werden de blaartjes opgehaald (kind gaf geen kik). Even een zalfje van de medicijnman, gemaakt van eigen planten en kruiden, erop gesmeerd en daar gingen we weer. Met kind alles goed…het is werkelijk verassend hoe het hier gaat.

Ook een dag oppas geweest voor baby Prima. Weet nu zeker dat ik de komende 10 jaar geen kind wil en zeker niet in Uganda. We gebruiken hier namelijk geen luiers omdat die heel duur zijn (ja zelfs voor nederlandse standaard). Dus word ik regelmatig ondergepiest. Is natuurlijk niet zo heel erg maar aangezien we hier met de hand wassen en wassen niet mijn favoriete hobby is probeer ik het te reduceren tot een tot twee wasjes in de week. Leuk hoor zo’n baby als ze lacht en slaapt maar niet als ze honger heeft, bij mij geen melk uit de tiet krijgt, en daardoor enorm gaat krijsen. Eindelijk een fles met melk gevonden en die snel in haar mond gestopt. Heerlijk even rust. Even heen en weer wiegen na de fles, en slapen…ja ja dat had je gedacht. Het is hier nl. zo dat Prima ongeveer elk uur honger heeft en ik dus elk uur moest gaan voeden. Ze hebben hier nog nooit van een speen gehoord, dus huilen betekent honger, dus betekent dat dat ik elk uur mag voeden. Dat betekent dat Prima na het voeden wel 1 of 2 keer plast en dat betekent dat ik aan het eind van de dag een was had die ik normaal gesproken voor een hele week zou hebben. En als Prima poept…nou dan weet je het wel. Een verschrikkelijke geur die door merg en been gaat. En aangezien ze hier geen babymelk hebben heeft de uitwerking op de darmen zo’n effect dat je minstens een uur bezig bent om het kind schoon te krijgen. Het leek wel gele verf. Geen baby Zwitsal doekjes hier verkrijgbaar dus dan maar mijn vochtig toiletpapier, daar kreeg ik niet alles gele troep mee weg…snel een teiltje koud water. Krijsen natuurlijk want koud water op je billen ik geen pretje. Eindelijk kind schoon en stil. Snel een luier (voor deze ene keer) gepakt en ja hoor voordat de luier was dichtgeplakt had mevrouw alweer een plas gedaan. Deed net of ik het niet had gezien. Aan het eind van de dag met een paar meiden en Ryon naar de heuvel voor de zonsondergang, Prima natuurlijk mee. Kind had dikke pret (begin met lachen), wij zingen en dansen…Prima lachen en plassen. Uiteindelijk viel ze heerlijk tevreden in slaap. Ik was bekaf en heb nog meer respect voor moeders (petje af).

Had mijn haar in laten vlechten, is er inmiddels ook alweer uit want ik werd gek van de jeuk. Ik moest 8 geduldige uren wachten voor dat ze eindelijk de vlechten erin hadden geregen (letterlijk en figuurlijk). Het zat zo strak dat ik amper met mijn ogen kon knipperen. De kinderen vonden t geweldig een Mazoengoe met dreads. Na een week werd ik gek van de jeuk en van de week hebben we ze er uit gehaald, heerlijk…..

Vorige week leralendag georganiseerd. Goed ontbijtje geserveerd, wat spelletjes gedaan en ze een lesje over het slaan van de kinderen geleerd (laten we hopen dat ze er wat van op steken). Toen met z’n allen in de schooltruck gestapt om vervolgens naar de struisvogelboerderij te rijden (een klein uurtje rijden). Na twee en een half uur kwamen we eindelijk aan, we moesten onderweg natuurlijk twintigduizend keer stoppen voor ditjes en datjes. De docenten vonden het geweldig, waren eerder bang voor een paard dan van een struisvogel en wilde er alleen maar mee op de foto om te laten zien aan anderen dat ze dat durfden. Maar een paar van ons (inclusief mijzelf) hebben de struisvogel bereden. Het was niet adembenemend fantastisch maar wel leuk om een keer gedaan te hebben. Hebben nog wat spelletjes gedaan en zijn daarna teruggereden naar school waar ik had betaald voor een DJ met mega speakers en reggae muziek. Het was een mooie dag en ik hoop echt dat ze er wat van geleerd hebben.

Alles gaat voor de rest z’n gangetje. Al word ik soms een beetje depri van de regen. Ik krijg een beetje regelmaat in mijn leventje hier en moet zeggen dat het mij prima bevalt.

Voor iedereen van wie ik de verjaardag vergeten ben…Nog van harte gefeliciteerd!!
En voor alle andere schatjes een Dikke kus en veel liefs

Sulabelungi…(weltrusten)
Kim